Suosituimmat Kryptovaluutat

Suosituimmat Kryptovaluutat

elo 10, 2018 Analyysi by admin

Useimpia kryptovaluuttoja luodaan sekä niiden siirrot tapahtuvat louhimalla. Turvalliseksi tämän tekee lohkoketjutekniikka, jossa toisilleen vieraat toimijat voivat yhdessä ylläpitää tietokantoja hajautetusti. Lohkoketju toteutetaan listana tapahtumista, joka jaetaan kaikkien osallistujien kesken, jolloin sen voi todentaa monesta lähteestä. Tämä mahdollistaa luotettavan tietokannan luomisen vaikka lohkoketjun jäsenet eivät tuntisi toisiaan. Uudet kryptovaluutat syntyvät louhijoiden toimesta ja ne maksetaan louhijoille palkkioina eikä niitä voi lisätä mielivaltaisesti. Aina, kun uusi lohko luodaan laskemalla se monimutkainen matemaattinen kaavan avulla, lisätään uuteen lohkoon myös tiivistelmä edellisestä lohkosta. Jotta lohkoketjun tapahtumien historiaa voisi muuttaa, se pitäisi aloittaa luomalla uudelleen muutettava lohko ja kaikki sen jälkeiset lohkot. Tämä tekee ketjun väärentämisestä mahdotonta eikä lohkoketjua hallitse mikään yksittäinen taho. Kryptovaluuttoja voi hankkia itse louhimalla tietokoneella tai ostamalla niitä pörssistä.

Nykyään lohkoketjuihin perustuvia kryptovaluuttoja on satojen miljardien dollarien arvosta. Kaikkein arvokkain ja tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin (BTC), jonka keksi Satoshi Nakamoto vuonna 2008 julkaisullaan Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Vaikka bitcoin on jo kymmenen vuotta vanha ja sillä voi käytännössä tehdä vain neljä siirtoa sekunnissa, sen arvo dollareissa mitattuna kaikista kryptovaluutoista on yhä nykyään noin 55 prosenttia vaikka muita aktiivisia valuuttoja on jo useita satoja. Huolimatta siitä, että nykyään on kehitetty uusia helpommin käytettäviä valuuttoja, on Bitcoin kuitenkin yhä se kryptovaluutta, johon viitataan eniten ja jota käytetään useimmiten maksamiseen. Tällä hetkellä bitcoineja on laskettu vajaa 18 miljoonaa kappaletta kaikista mahdollisesta 21 miljoonasta.

 

Kaikista muista kryptoalivaluutoista kuin Bitcoinista käytetään termiä altcoin. Niistä suurin on Ethereum (ETH), jonka Ether-valuutan arvo on suunnilleen 12 prosenttia kaikista kryptovaluutoista. Ethereumin perustaja on venäläinen ohjelmoija nimeltään Vitalik Buterin ja tämä toisen sukupolven järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2015. Ethereumin alkuperäistä kryptovaluuttaa kutsutaan nimellä Ethereum Classic ja nykyisin enemmän käytössä olevaa hard forkilla luotua nimellä Ethereum. Ethereum on eräänlainen ohjelmointialusta, jonka avulla voi luoda paljon muutakin kuin kryptovaluuttoja. Ethereumin omaa valuuttaa kutsutaan nimellä Ether, joka käytännössä tarkoittaa siis samaa kuin Ethereum. Ether-kryptovaluuttaa myydään kaikissa suurimmissa pörsseissä. Jos törmäät jossain sanoihin ICO ja token, se luultavasti perustuu Ethereum projektiin ja kyseessä on uuden kryptovaluutan liikkeellelasku.

 

Muita valuuttoja lyhyemmin kuvattuna:

Litecoin (LTC) on yksi vanhimmista kryptovaluutoista. Se perustettiin vuonna 2011 ja se pohjautuu ohjelmakoodiltaan Bitcoiniin. Perustaja on entinen Googlen insinööri Charlie Lee. Litecoin on tällä hetkellä yksi suurista ja se on suosittu kryptovaluutta.

 

Bitcoin Cash (BCH) Bitcoinista vuonna 2017 irtaantunut kryptovaluutta, joka on alkuperäistä Bitcoinia nopeampi louhia ja sen käyttö kaupankäynnissä on sujuvampaa kuin alkuperäisen Bitcoinin. Valuutan arvo romahti nopeasti hard forkin jälkeen eikä se ole noussut takaisin.

 

Ripple (XRP): Ripple ei ole louhittava kryptovaluutta, sitä on rajallinen määrä ja se on muita valuuttoja lähempänä yhteydessä pankkijärjestelmään. Jotkin pankit käyttävät sitä maksujärjestelmänä eri maiden välisissä tapahtumissa. Ripplen luojayhteisö omistaa valuutasta edelleen yli puolet eikä siten valuutan oikeaa arvoa voi oikein mitata.

 

Monero (XMR): On arvoltaan kymmenen suurimman joukossa. Se on avoimeen lähdekoodiin perustuva ja aluksi sen rahoitus kerättiin lahjoituksilla. Käyttäjien tai maksutapahtumien jäljitettävyys on käytännössä mahdotonta, minkä takia se on myös rikollisten suosima valuutta etenkin kiristyksessä. Vuonna 2018 tehdyssä hard forkissa monerosta erotettiin Monero Original (XMO), jotta louhinta pysyisi yhä mahdollisimman hajautettuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *